Hoe zuiver is ons grondwater?

Stel u voor dat u bij mij op bezoek komt en ik bied u de keuze aan tussen twee drankjes: een glas ruw grondwater of een glaasje vers en ongezuiverd rivierwater. Wat kiest u?



Mijn advies: ga voor het glaasje grondwater.

In het algemeen is grondwater veel zuiverder dan rivierwater. Om van grondwater drinkwater te maken is weinig zuivering nodig. Het water wordt even belucht om ijzer en mangaan te verwijderen, stroomt door een zandfilter en er wordt preventief een druppeltje chloor aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat het water ook zuiver blijft in de waterleiding. Riverwater is veel gevoeliger voor verontreiniging. Om van rivierwater drinkwater te maken is dan ook een doorgedreven waterzuivering nodig.

Wees gerust, indien u echt bij mij op bezoek komt ben ik een betere gastvrouw dan in dit gedachtenexperiment en bied ik u graag een lekker koffietje of een goed glas wijn aan. 

Wil dat dan zeggen dat ons grondwater altijd en overal van prima kwaliteit is? 

Helaas niet. In het ondiepe grondwater vinden we verspreid over heel Vlaanderen te hoge concentraties aan nitraat, pesticiden en zware metalen terug. Op onderstaande kaart zijn alle rode en paarse bolletjes plaatsen waar de nitraatconcentratie hoger is dan de norm.
bron: https://www.milieurapport.be/milieuthemas/waterkwaliteit/zuurstof-nutrienten/nitraat-in-grondwater-in-landbouwgebied

En onderstaande kaart ziet er niet veel beter uit. In alle rode bolletjes worden te hoge concentraties aan pesticiden gevonden.
bron: https://www.milieurapport.be/milieuthemas/waterkwaliteit/pesticiden/pesticiden-in-grondwater/graph

En ook de kaart die de aanwezigheid van zware metalen in ons grondwater toont, toont aan dat in verschillende regio's in Vlaanderen hoge concentraties zware metalen in het grondwater gevonden worden.


bron: https://www.milieurapport.be/milieuthemas/waterkwaliteit/zware-metalen/zware-metalen-in-grondwater

Vinden we in al het grondwater zo'n hoge concentraties nitraat, pesticiden en metalen? 

Neen, ook hier zien we een groot verschil tussen het ondiepe freatische grondwater en de diepe afgesloten watervoerende lagen. We zagen eerder al dat ondiepe en diepe grondwater heel anders reageren op veranderingen in neerslag en op het oppompen van grondwater. Ook de kwaliteit van het water is heel verschillend.

In het ondiepe grondwater zien we in bijna heel Vlaanderen problemen met nitraat, pesticiden en zware metalen terwijl het diepe grondwater veel minder kwaliteitsproblemen kent. Dit diepe grondwater is meestal dan ook zeer geschikt voor drinkwaterproductie.

Dus ...

Vergeleken met rivierwater is grondwater veel meer beschermd tegen verontreiniging en dus zuiverder. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen problemen zijn met de kwaliteit van ons grondwater. Integendeel, in het ondiepe grondwater vinden in bijna heel Vlaanderen te hoge concentraties nitraat, pesticiden en zware metalen terug.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Minder oppompen of meer infiltratie? Hoe verhoog je de grondwaterstand het meest?

Waarom halen we het water niet gewoon uit de zee?

Stroomt grondwater in ondergrondse rivieren, aders en meren?