Het "mijnwater" in Limburg: geloosd en verspild?

Bij iedere droogte en oproep om zuinig om te gaan met water, verschijnen ook de krantenkoppen en verontwaardiging over het "mijnwater" dat in Limburg massaal "geloosd" of "verspild" zou worden. 

Wat is dat "mijnwater" nu eigenlijk? Wordt het verspild? En welke opportuniteiten biedt dat water? 

Waarom wordt er zoveel "mijnwater" weggepompt?

Verschillende mijngemeenten in Limburg zijn getroffen door grondverzakkingen. Sommige plaatsen liggen tot 7m lager door historische steenkoolmijnbouw. De natuurlijke loop van een aantal beken is er verstoord. Zonder ingrijpen zouden deze gemeenten volledig overstromen. Daarom moet er constant water weggepompt worden. Stoppen met pompen is geen optie want dan zouden gemeenten zoals Eisden en Meeswijk onder water komen te staan.

Dat water is géén mijnwater dat uit diepe mijnen wordt opgepompt. Het gaat om oppervlaktewater, regenwater en ondiep grondwater.

Wordt dat water verspild? 

Laten we even kijken wat er met dat water gebeurt.

Een groot deel van dat water wordt drinkwater. De Watergroep pompt in Eisden en Meeswijk ondiep grondwater op voor drinkwaterproductie. Dit gaat om ongeveer 20 miljoen m³ per jaar en voorziet bijna de helft van hun Limburgse klanten aan drinkwater.

Een ander deel van het water komt in het kanaal of in beken terecht. Dit is het deel dat voor veel verontwaardiging zorgt. Het zou "verspild" of "geloosd" worden. Dat is niet helemaal correct. Het water kan stroomafwaarts opgepompt worden door de landbouw voor beregening en voor drinkwaterproductie. Een deel van het water zal verderop ook infiltreren en het grondwater voeden omdat het kanaal lekken vertoont en het voedt ook beken via overlopen langs het kanaal.

Zomaar stellen dat dat water "verspild" of "geloosd" wordt, is dus te simplistisch.

Waarom gebruiken we dat water niet als drinkwater of voor landbouw en industrie? 

Er zijn al heel wat haalbaarstudies uitgevoerd om te onderzoeken of we dat water niet beter kunnen gebruiken. Twee factoren staan dit in de weg.

Ten eerste is dat water niet overal van drinkwaterkwaliteit. Om er drinkwater van te maken of te gebruiken voor andere toepassingen die water van hoge kwaliteit vereisen, zou het dus nog gezuiverd moeten worden.

Ten tweede is dat vele potentiële projecten niet economisch rendabel bleken. Zodra je dat water moet gaan zuiveren of transporteren via leidingen, zijn investeringen nodig. Omdat Limburg rijk aan water is - zowel boven als onder de grond - en omdat grondwater en leidingwater relatief goedkoop zijn, zijn dat goedkopere alternatieven dan investeren in hergebruik van het water uit mijnverzakkingsgebieden.

Zijn er dan geen opportuniteiten?

Dit is het vierde jaar op rij waarin we geconfronteerd worden met intense en lange droogteperiodes. Nu is het moment om te bekijken of we dat water toch niet kunnen gebruiken. Wat enkele jaren geleden niet economisch interessant of rendabel was, wordt dat nu misschien wél omdat het risico voor bedrijven en landbouw om zonder water te vallen tot enorme economische schade kan leiden. Een bron van water die er het hele jaar door is, wordt steeds interessanter. 

De grootste opportuniteiten liggen daar waar het water niet ver getransporteerd moet worden en waar niet per se drinkwaterkwaliteit voor nodig is. Nu is het moment om te kijken of landbouwbedrijven en industrie die vlak bij een pompinstallatie liggen toch geen baat kunnen hebben bij dit water. 


Reacties

  1. Je geeft het zelf aan.. Te goedkoop water staat bezuinigingen door de particulier en industrie in de weg en maakt de nodige investeringen economisch niet rendabel. Een beter prijsbeleid is dringend nodig...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Minder oppompen of meer infiltratie? Hoe verhoog je de grondwaterstand het meest?

Waarom halen we het water niet gewoon uit de zee?

Stroomt grondwater in ondergrondse rivieren, aders en meren?